top of page
ARI SAY

Yerel arıların yok olmasını önleme gayreti içinde “Arı Aşkına!" sanatçı kolektifi, Ä°stanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversiteleri Biyoloji Bölümü ve Özel Amerikan Robert Lisesi öÄŸretmen ve öÄŸrencilerinin ortak çalışmaları ile Arı Say çalışmaları yürütmekteyiz..

 

Arı sayımını kendi bahçenizde, yakınınızdaki bir parkta veya yol kenarındaki çiçekli bir metrekarelik bir alanda, kağıt kalemle elinizdeki çizelgeye not alarak, ve gözlem tamamlandıktan sonra notlarınızı bu websitesindeki linkte ulaÅŸabileceÄŸiniz veri bankasına yükleyerek gerçekleÅŸtirebilirsiniz.   "Arı Say" çalışmaları ile Türkiye'nin her bölgesinden katılımcıların yardımı ile toplayacağımız veriler tek bir havuzda toplanacak, çıktıları bu sitede paylaşılacaktır.  Bize tozlayıcı arılar hakkında daha çok bilgi sunacak , hem arıları hem de tozladıkları bitki örtüsünü nasıl daha iyi koruyabiliriz yol gösterecektir. Bu çalışmaya katılmak için videoyu izlemeniz ve linkteki çizelgeyi indirerek , talimatları özenle uygulamanız yeterli olacaktır.

​

 

​

18-19-20-21 Mayıs tarihlerinde "Arı Say" çalışmalarımıza katılımınızı bekliyoruz!

Film producer : Kayra CoÅŸkun

Film supervisor : Ana Shaw

Arı Sayımı Nasıl Yapılır?

HAZIRLIK:

  • Sayım kılavuzunu ve çizelgesini butona basarak indirin.  2 ÅŸer kopya bastırın.  

​​

  • Havanın açık, rüzgarın az, 20 -25 derecelerde ılık ısıda bir gün belirleyin.

​

  • Çiçekli bir alan belirleyin, yaklaşık bir metrekare olsun.

Mümkünse doÄŸal çiçekler olsun. Çiçeklerin dikenli olması veya boylarının uzun veya kısa olması fark etmez. Çiçeklerin açık olması yeterlidir.

​

  • Önceden bastırıp hazırladığın Sayım Çizelgesini ve kalemini yanına alarak sayıma baÅŸlayabilirsiniz.

​​

UYGULAMA:​

​

  • BelirlediÄŸin alanın fotoÄŸrafını çekin.

​​

  • 10 dakika süre ile süre boyunca çiçeklere konan böcekleri sayın.

​Böcekleri sayarken onların hangilerinin arı, hangilerinin sinek olduÄŸunu anlayamazsan çizelgedeki örnek fotoÄŸraflardan faydalanabilirsin. Ä°ÅŸte bazı ipuçları: 

Sineklerin antenleri zor görülecek kadar kısadır, oysa tüm arıların antenleri rahatça görülür.

Sinekler konduÄŸunda kanatları açık durur, arılar ise konduklarında kanatlarını arkada üstüste kapatırlar.

​

  • Gözlem sırasında Sayım Çizelgesindeki soruları yanıtlayın.

​

KAYIT:

  • Çizelgeyi tamamladıktan sonra, çizelgenin iyi okunabilir bir fotoÄŸrafını ve diÄŸer fotoÄŸrafları yerelari@gmail.com adresine gönderin.

​

​

Tüm iÅŸlemler tamamlandı. Bilim insanlarından oluÅŸan ekibimizin inceleyeceÄŸi verilerin sonuçlarını en kısa zamanda bu sitenin Kaynakça bölümünde yayınlanacağız.

Katkınız için teÅŸekkür ederiz.

​

​

Bizler, bu doÄŸrultuda bir vatandaÅŸ bilim projesi baÅŸlatmak isteÄŸindeyiz. DileÄŸimiz, arıların önemine dair farkındalığı arttırarak, bu çeÅŸitliliÄŸin korunması için gereken stratejilerin oluÅŸturulmasına ve düzenlemelerin getirilmesine katkı saÄŸlamak. Türkiye'nin zengin tozlaÅŸtırıcı arı çeÅŸitliliÄŸini kayıt altına alacak "Arı Say" etkinlikleri bu alanda gerçekleÅŸtirebileceÄŸimiz ilk adımlardan biridir.

bottom of page